10 pomysłów na dania z pomidora

10 pomysłów na dania z pomidora

Pomidor zwyczajny lub pomidor jadalny (Lycopersicon esculentum Mill.) – gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej. Pomidor został rozpowszechniony w Europie w  XVI, początkowo tylko jako roślina ozdobna.

Pomidory, tak jak i dania z pomidora, są bogate w likopen – przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory w tym raka prostaty.
Owoce pomidora zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę, a także śladowe ilości innych substancji, m.in. nikotyny.

 1. Pomidorówka

Składniki:

  • 450 ml rosołu warzywnego,
  • 1 kg przecieru z pomidorów (zrób go własnoręcznie lub kup 2 puszki z pomidorami),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta chili,
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:
Pokrój cebulę w kostkę i wrzuć ją na rozgrzaną oliwę z oliwek. Po kilku minutach wyciśnij na patelnię czosnek. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Zmieszaj wszystkie przyprawy (wraz z mielonymi migdałami) z odrobiną wody i przecieru z pomidorów. Przelej na patelnię i duś pod przykryciem razem z czosnkiem i cebulą przez ok. 5 minut. W garnku zagotuj przecier pomidorowy z rosołem warzywnym, dodaj zawartość patelni i gotuj wszystko razem przez 30 minut.  Jeśli jest taka potrzeba, za pomocą blendera ubij zupę na gładką masę.
Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi listkami bazylii.

2. Pomidorki z serem

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe,
  • algi nori,
  • ser niebieski,
  • śmietanka 30%,
  • świeża bazylia,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:
Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i wypestkuj je. W blenderze zmiksuj niebieski ser ze śmietanką i liśćmi świeżej bazylii. Pastą napełnij pomidorki. Z listka alg nori wytnij nożyczkami dowolny kształt, który posłuży za tło półmiska. Połóż pomidorki. Udekoruj listkiem bazylii, skrop oliwą z oliwek, posól i popieprz.

3.Tarta z pomidorami

Składniki:

  • ciasto na tartę
  • 4 pomidory
  • 200 g sera ementaler
  • 2 łyżeczki od zupy musztardy
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Wyłożyć formę ciastem na tartę. Nakłuj ciasto widelcem. Piecz samo ciasto przez ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Ciasto przykryj pergaminem, a na pergamin wysyp surowy groch lub kamyczki. Dzięki temu ciasto będzie płaskie i podczas pieczenie nie urośnie nierównomiernie się.

Pokrój pomidory i zetrzyj ser. Posmaruj upieczone ciasto musztardą. Rozłóż pomidory. Posyp przyprawami i serem. Skrop oliwą. Piecz przez ok. 20 minut.

4. Pomidor szparagiem faszerowany

Składniki :

  • 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
  • puszka szparagów w zalewie
  • liście sałaty
  • sól
  • zmielony pieprz
  • łyżeczka gęstego majonezu
  • sos:
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki keczupu
  • 1/2 małego kieliszka winiaku
  • sok z cytryny
  • szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:
Z pomidorów ścinamy wierzchy, łyżeczką usuwamy miąższ i pestki, wnętrza oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce.

Przygotowanie sosu:
Składniki mieszamy w salaterce, dodajemy odsączone, pokrojone na małe cząstki szparagi.

Nadziewamy przygotowane pomidory, układamy na liściach sałaty, nakładamy ścięte wierzchy ozdobione kropkami z majonezu. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

5. Penne pomidorami zaprawiane

Składniki:

  • 250 g penne rigate
  • 2 dorodne pomidory
  • 1 ząbek czosnki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia
  • parmezan
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie:
Na 250 gram makaronu potrzeba zagotować 2 litry wody. Wodę solimy i dodajemy 2 łyżki oleju. Jak woda się zagotuje, wrzucamy makaron i zmniejszamy temperaturę, tak aby powoli się gotował. Należy pamiętać, że makaron trzeba co kilka minut zamieszać.

Żeby makaron był al dente potrzeba 8-10 minut gotowania.

We włoskiej kuchni hartowanie makaronu zimną wodą jest przestępstwem!!

Makaron po odcedzeniu należy skropić go tylko olejem i wymieszać.
Do garnka należy wlać oliwę. Gdy będzie gorąca trzeba dodać plasterki czosnku i lekko je zrumienić. Następnie wrzucamy makaron i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy, dodajemy pokrojoną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy danie na talerz i posypujemy tartym parmezanem.

6. Pomidory z twarogiem

Składniki:

  • kilka pomidorów,
  • opakowanie twarogu,
  • 1/2 opakowania gęstej śmietany lub jogurtu,
  • zioła (zielenina) i przyprawy według uznania.

 Przygotowanie:
Z umytych pomidorków należy wydrążyć miąższ. Przygotowanie twarożku  zależy od upodobań degustatorów. Można je doprawić czosnkiem i siekaną cebulą, można ziołami lub przyprawami orientalnymi.  Po doprawieniu twarogu napełniamy nim pomidory. Układamy je na półmisku, udekorujemy sałatą i szczypiorkiem.

7. Razowe pomidory

Składniki:

  • 10 dag makaronu razowego kolanka
  • 3 średniej wielkości dojrzałe pomidory
  • 10 dag zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 ząbek czosnku, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • troszkę masła
  • 25 g tartego parmezanu
  • łyżka tartej bułki

 Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Gotujemy groszek. Umyte pomidory Kroimy w poprzek na połowy. Drążymy miąższ i kroimy go w drobną kostkę. Dodajemy do niego groszek, rozdrobniony czosnek i makaron. Starannie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i połową parmezanu. Napełniamy farszem połówki pomidorów. Posypujemy je tartą bułką wymieszaną z resztą parmezanu, na wierzchu układamy płatki masła. Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem, układamy pomidory. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220 st.C.

8. Pomidory zapiekane z kurkami

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy
  • 200 g kurek
  • 50 g tartego sera
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki orzeszków pinii

 Przygotowanie:
Piekarnik trzeba nagrzać do 190 stopni C. Pomidory przekroić na połówki, łyżeczką usunąć nasiona wraz z sokiem z gniazdami nasiennymi. Połówki pomidorów posolić i popieprzyć.
Do miski włożyć opłukane, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałeczki kurki, dodać ugotowaną kaszę oraz tarty ser (czubatą łyżkę zostawić do posypania po wierzchu). Dodać rozdrobniony środek z pieczywa tostowego, oliwę, natkę, drobno starty czosnek. Wszystko wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Połówki pomidorów ułożyć w naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem, posypać odłożonym serem i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut, następnie posypać orzeszkami pinii i zapiekać jeszcze przez 5 minut.

9. Krwawa Mary

Składniki:

  • 100 ml wódki
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 30 ml soku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 3 krople sosu tabasco
  • szczypta soli selerowej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta zwykłej soli

Wszystkie składniki mieszamy (dokładnie), wlewamy do szklaneczki z kostkami lodu. Podajemy z łodygą selera naciowego.

10. Ciasto pomidorowe

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej (typ 700)
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy allspice
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 g pomidorowej passaty
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego – rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka (z namaczania rodzynek)
  • 1 szklanka rodzynek
  • Lukier:
  • 200 g serka
  • 50 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
Rodzynki najlepiej namoczyć na 1-2 h w ciepłym mleku.
Piekarnik rozgrzać do 180st. C. Przygotować tortownice o średnicy ok. 23 cm. Posmarować olejem kokosowym (masłem) i posypać równomiernie cukrem. Dzięki temu na cieście, po upieczeniu utworzy się słodka skorupka.
W dużej misce wymieszać suche składniki.
Dodać passatę, roztopiony olej (masło), jajka i mleko. Wymieszać wszystko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać rodzynki.
Piec około 1,15 h. Po wypieczeniu ostudzić. Gdy ciasto będzie kompletnie zimne, przekroić je ostrym nożem na pół.

Przygotować lukier (masę). Masło z serkiem ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier puder – łyżka po łyżce. Na suchej patelni podpiec płatki migdałowe. Uważać, aby nie spalić!
Ciasto przesmarować kremem w środku i na wierzchu. Po wierzchu posypać podprażonymi migdałowymi płatkami. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 h.

mm
fot. pixabay.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

*

*

Przed dodaniem komentarza, proszę rozwiązać działanie:

1+2=

Top