Dania na Święta Wielkanocne

pixabay_com3

Zbliża się Wielkanoc, można więc spokojnie pomyśleć o daniach jakie można podać w te święta. Polacy cenią sobie tradycyjną kuchnię, dlatego poniżej zamieszczamy kilka dobrych przepisów.

Żur tradycyjny

Składniki:

  • Żur – zakwas (ok. 0,5 l),
  • 0.5 kg wołowiny z kością,
  • włoszczyzna,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka śmietany,
  • cebula,
  • listek laurowy,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie
Wołowinę umyć. Cebulę obrać, opalić nad ogniem. Włoszczyznę dokładnie obrać, oczyścić, umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić w kawałki. Wołowinę, włoszczyznę, cebulę włożyć do garnka, zalać 1.5 l wody. Dodać listek laurowy, osolić i popieprzyć. Gotować ok. 1.5 h. Mięso wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru wlać śmietanę i zakwas, dodać startą marchewkę, wymieszać, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić na połówki. Zupę rozlać do talerzy, do każdej porcji włożyć po dwie połówki jajek.

Kulebiak

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki,
  • 125 g masła,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 50 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz.

Farsz:

  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • 200 g grzybów (mogą być suszone),
  • 200 g niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Przygotowanie
Do mleka dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Mleko z cukrem i drożdżami wymieszać z mąką, dodać żółtko i roztopione masło oraz odrobinę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. W między czasie przygotować farsz.
Posiekaną cebulę podsmażyć do zeszklenia, następnie dodać do niej pokrojone drobno grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną (wymoczoną wcześniej – jeżeli była zbyt kwaśna). Dodać przyprawy. Dusić wszystko razem przez około 15 minut – często mieszając. Następnie farsz nieco ostudzić, dodać do niego jajko i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wysmarować rozmieszanym białkiem. Na środku ułożyć farsz, ciasto zwinąć w rulon, zalepiając obydwa końce. Włożyć do wysmarowanej masłem formy i piec ok. 50 min. w temperaturze 180°C.

Kulebiak pokroić przed podaniem w plastry. Podawać na ciepło z białym barszczem lub żurem.

 

Królik w białym winie

Składniki:

  • 1 królik,
  • duża marchew,
  • łyżka mąki,
  • 200 g pieczarek,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól,
  • ząbek czosnku,
  • 1/4 l białego wina,
  • masło,
  • mała cebula,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 1/4 l rosołu,
  • 2 łyżeczki estragonu,

Przygotowanie:
Oprawionego królika należy pokroić na porcje, posolić oraz popieprzyć. Cebule i marchew obrać i drobno posiekać, a ząbek czosnku rozgnieść. Przygotowane składniki mocno podsmażyć na gorącym tłuszczu, następnie oprószyć mąką i mieszając smażyć przez chwilę, żeby mąka się zrumieniła. Mięso podlać winem oraz rosołem i dusić do miękkości pod przykryciem na niezbyt silnym ogniu przez 20 minut. Przed końcem gotowania przełożyć mięso do rondla. Sos przecedzić, doprawić do smaku, podlać mięso. Pieczarki przekroić na ćwiartki, udusić na maśle, pod koniec duszenia dodać estragon, wrzucić całość do naczynia z mięsem. Królika w winie podawać ziemniaczanym puree albo krokietami i zieloną sałatą.

 

Mazurek czekoladowy

Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 20 dag masła (kostka),
  • 3 – 4 łyżki cukru,
  • trzy ugotowane na twardo żółtka.

Masa:

  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 1 łyżka masła.
  • bakalie

Przygotowanie ciasta
Mąkę z masłem, żółtkami i cukrem trzeba utrzeć na jednolitą masę. Po wymieszaniu równomiernie rozprowadzamy na dużej blasze. Z części ciasta należy zapleść warkocz (może być zwykły wałeczek), który układamy wokół blachy jako brzeg. Ciasto trzeba piec 10- 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.

Przygotowanie masy
Czekoladę z wodą rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać śmietanę i masło. Mieszać aż powstanie jednolita masa. Rozsmarować
ją równomiernie na wystudzonym cieście. Po zastygnięciu można udekorować bakaliami.

 

Babka drożdżowa

Składniki:

Zaczyn:

  • 9 dkg drożdży,
  • 3 dkg cukru,
  • 0.25 l mleka.

Ciasto:

  • 30 żółtek,
  • 40 dkg cukru,
  • 1 kg mąki pszennej gładkiej,
  • sól,
  • 50 dkg masła stopionego sklarowanego,
  • kilka gorzkich migdałów,
  • 0.5 laski wanilii,
  • 8 dkg rodzynków,
  • masło do smarowania formy,
  • cukier z wanilią do posypania lub lukier waniliowy.

Przygotowanie
Dwie wysokie formy do babek, wysmarować masłem, wysypać mąką. Gorzkie migdały sparzyć, zemleć, umyć i osuszyć rodzynki. Rozrobić zaczyn i postawić do wyrośnięcia. Ubić żółtka bez cukru na parze, ostudzić mieszając. Do żółtek dodać wyrośnięty zaczyn, rozmieszać, dodać cukier, sól, wanilię, gorzkie migdały oraz ogrzaną mąkę, ciasto zarobić ręką. Gdy składniki się połączą, dodawać powoli – sklarowane masło. ciasto wyrabiać pół godziny na każde 0.5 kg mąki (0.5 h x 2). Dodać rodzynki. wyrobione ciasto pozostawić do powolnego wyrośnięcia. Po zakończeniu procesu ciasto nałożyć do połowy wysokości formy, pozostawić do powtórnego wyrastania. Po wyrośnięciu wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (180°C), piec ( ok 45 min.). Ciasto wyjąć, a gdy trochę ostygnie, wyłożyć ostrożnie z formy, posypać cukrem z wanilią (lub polukrować po ostudzeniu ciasta), studzić powoli. Babkę podawać następnego dnia krając w poprzeczne, okrągłe kawałki, grubości 1.5 cm.
mm
fot. pixabay.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Dania na Święta Wielkanocne, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Powiązane wpisy

*

*

Przed dodaniem komentarza, proszę rozwiązać działanie:

1+2=

Top