Dieta antyrakowa

Dieta na raka

Siadając do stołu, chcemy przede wszystkim zaspokoić głód. Tymczasem jedzenie może decydować o zdrowiu, a nawet życiu. Odpowiednio dobrane pokarmy nie tylko przeciwdziałają rakowi, ale mogą też wspomóc leczenie nowotworu. Poznaj dietę antyrakową.

W poszukiwaniu leku
Profesor Richard Beliveau, biochemik pracujący na uniwersytecie w Montrealu, przez ponad 20 lat zajmował się badaniami nad biologią raka. Współpracował z największymi firmami farmaceutycznymi szukającymi antynowotworowych leków. Miał także często kontakt z chorymi, którzy z nadzieją pytali, co jeszcze można zrobić, by ich uratować. Profesor nie miał dla nich dobrych rad. Nie ustawał jednak w poszukiwaniu substancji zdolnej do blokowania rozwoju nowych naczyń krwionośnych odżywiających guzy nowotworowe. Kiedy dwaj naukowcy z Instytutu Karolińskiego w Sztokholmie uznali, że takie właściwości ma zielona herbata, profesor doznał olśnienia. Uznał, że pomocy dla chorych na nowotwory warto szukać wśród produktów spożywczych.

Nutraceutyki w walce z rakiem
Po dogłębnej analizie wszystkich prac naukowych, które na ten temat wydano na świecie, profesor doszedł do wniosku, że istnieje żywność o właściwościach antyrakowych, którą nazwał nutraceutykami. Niestety, nikt nie chciał sfinansować nowych badań profesora, bo przecież nie da się opatentować żywności. Beliveau przestał się tym zajmować. Kiedy jednak dowiedział się, że jego przyjaciel Lenny ma złośliwego raka trzustki i że zostało mu zaledwie kilka miesięcy życia, postanowił sprawdzić w praktyce swoje przemyślenia. Lenny wiedział, że to niedopracowana teoria, niepotwierdzona badaniami klinicznymi, ale zdecydował się podporządkować wszystkim zaleceniom. Profesor nie wychodził z biblioteki, póki nie stworzył pierwszej listy pokarmów, wspomagających walkę z nowotworem. Znalazły się na niej dwa rodzaje kapusty, brokuły, czosnek, soja, zielona herbata, szafran indyjski, maliny, borówki i gorzka czekolada. Zamiast kilku miesięcy, które mu dawano, Lenny przeżył 4,5 roku. Czuł się na tyle dobrze, że mógł podróżować i realizować swoje pasje.
Profesor kontynuuje swoje badania, a pytany o to, co sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych, odpowiada przewrotnie: „Nie wymyślę nic lepszego od naszej codziennej diety”.

Najważniejsze zasady diety
Dieta antyrakowa jest skomponowana przede wszystkim ze świeżych warzyw i owoców. Poza sezonem możesz jeść mrożone lub suszone. Do warzyw najlepiej dodawaj oliwę, olej lniany lub masło ekologiczne. Niezbędny jest również czosnek, zioła i inne przyprawy. Należy je dodawać nie tylko do gotowania lub pieczenia, ale także do sosów, twarogów, galaretek warzywnych i rybnych.
W diecie antyrakowej mięso pełni rolę dodatku smakowego.

Związki wielkiej mocy
Współczesna medycyna szczyci się, że może stosować tzw. leczenie celowane. Oznacza to, że leki wkraczają do akcji na pewnym etapie procesów zachodzących w organizmie. Żywność, która ma właściwości antyrakowe, działa na wiele czynników. Produkty połączone w czasie posiłków potęgują swoją moc. Działają wtedy o wiele skuteczniej niż każdy z nich osobno.
W uproszczeniu można stwierdzić, że jeden produkt antyrakowy zmniejsza zagrożenie o 50 proc., ale połączenie czterech może chronić aż w 90 proc.
Profesor Richard Beliveau wciąż zastanawia się, czy to dieta pozwoliła Lenny’emu tak długo żyć z jednym z najbardziej złośliwych nowotworów. Być może, ale wciąż brakuje na to mocnych dowodów. Uczony jest przekonany, że gdyby Lenny zawsze odżywiał się tak jak przez ostatnie lata życia, znacznie zmniejszyłby szanse rozwoju raka.

Wystarczy jeść właściwie
Jedząc właściwe pokarmy, chronimy się na różne sposoby:

  • neutralizujemy substancje rakotwórcze w organizmie,
  • wspieramy cały układ odpornościowy,
  • blokujemy tworzenie się nowych naczyń krwionośnych, które odżywiają guza,
  • zapobiegamy zapaleniom sprzyjającym szybkim przemianom nowotworowym,
  • blokujemy mechanizmy umożliwiające przenikanie komórek rakowych do otaczających je tkanek,
  • zmuszamy komórki nowotworowe do samozagłady.

A doktor Colin Campbell z Uniwersytetu Cornell twierdzi nawet, że każda żywność ma właściwości lecznicze. Nawet wtedy, gdy do produkcji roślin używano nawozów sztucznych.

 Anna Jarosz
Poradnik Zdrowie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Dieta antyrakowa, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Powiązane wpisy

*

*

Przed dodaniem komentarza, proszę rozwiązać działanie:

1+2=

Top