Otwarcie sezonu grillowego

pixabay_grill

Majówka  zbliża się wielkimi krokami, a z nią nadchodzi oficjalne otwarcie sezonu grillowego.  Wyjątkowy smak potraw można osiągnąć jedynie z zastosowaniem naturalnych przypraw i zalew. Glutaminian sodu, sztuczne aromaty są nie tylko nie zdrowe, ale również zaburzają naturalny smak.

Steki wieprzowe

Składniki:

  • karczek wieprzowy – 70 dag
  • liście bobkowe – 5 szt.
  • ocet – 100 ml
  • olej – 1/2 szklanki
  • przyprawa na grilla – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżka
  • ziele angielskie – 6 ziarenek

Przygotowanie:
Przygotowanie marynaty – do zimnej przegotowanej wody wlać 100 ml octu, łyżkę soli, 6 ziaren ziela angielskiego i liście bobkowe oraz pół szklanki oleju.

Karczek wieprzowy należy pokroić w cienkie plastry, ułożyć w dużym naczyniu. Zalać mięso marynatą. Zostawić na noc w lodówce.
Przed smażeniem wyjąć z zalewy i wytrzeć ręcznikami do sucha, posypać przyprawą do grilla.

Rozpalić grill i smażyć z każdej strony po 10 minut na ostrym „ogniu”. Przy przekładaniu polewać piwem.

Karkówka z grilla  (Przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • Ok 400 g karkówki
  • 1 łyżka Przyprawy do karkówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • Sól
  • Przyprawy do mięs

Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Przyprawę do Karkówki (specjalna mieszanka ziół i przypraw) wymieszać z oliwą z oliwek – można dodatkowo doprawić według uznania. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Całość odstawić na noc do lodówki. Przyprawione mięso grillować z obu stron, aż będzie gotowe. Pomidory przekroić na połówki i grillować razem z mięsem.

Hamburger

Składniki:

  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • kilka łyżek mleka
  • ćwiartka czerwonej kapusty
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • mała cebulka
  • kilka ogórków kiszonych
  • gotowe lub własnoręcznie przygotowane sosy: ostry do kanapek lub hamburgerów, pieprzowy, chili

Przygotowanie:
Mieloną wołowinę dokładnie wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułką tartą namoczoną w mleku. Należy uformować płaskie kotlety i piec z obu stron na grillu posmarowanym oliwą, żeby się nie przykleiły. Mięso trzeba podawać w bułeczkach sezamowych albo w specjalnie bułkach do hamburgerów. Można też serwować osobno bułki, hamburgery, dwa rodzaje posiekanej grubo kapusty, pokrojone ogórki i cebulkę oraz sosy w miseczkach.

Czosnek z grilla

Składniki:

  • główka czosnku na osobę
  • grzanki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • chleb

Przygotowanie:
Czosnek podzielić na ząbki, a ząbki obrać. Najlepiej przed obieraniem każdy ząbek rozgnieść nożem (przyciskać do momentu chrupnięcia). Tak przygotowane ząbki zawijamy w folię aluminiową. Trzeba dla każdego przygotować oddzielną porcję. Paczuszki układamy na ruszcie i pieczemy ok. 10 minut. W międzyczasie na ruszcie układamy kromki chleba i opiekamy go z obydwu stron. Na tak przygotowane grzanki możemy położyć czosnek. Po upieczeniu można go rozsmarować jak masło. Całość solimy i kropimy oliwą.

mm
fot.pixabay.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

*

*

Przed dodaniem komentarza, proszę rozwiązać działanie:

1+2=

Top