Zakładanie i pielęgnacja trawnika

back_yard_pixabay

Jeżeli nie zależy nam na wyglądzie trawnika, możemy poczekać aż sam się wysieje. Jeśli jednak chcemy mieć ładny i gęsty trawnik, przy jego zakładaniu trzeba postępować planowo i systematycznie.

Pierwszy etap – wybór rodzaju trawnika
Dobór nasion powinien być przeprowadzony pod kątem warunków wzrostu, użytkowania oraz rodzaju podłoża.

Innej mieszanki traw musimy użyć w miejscach nasłonecznionych i często używanych, a innej w miejscach zacienionych.

Musimy przemyśleć kwestię, jak użytkowany będzie nasz trawnik.

Rodzaje trawników:

  • rekreacyjnie -intensywne użytkowanie, odporność na deptanie
  • angielski – o wysokich walorach estetycznych
  • naturalny – nadający się na wszystkie rodzaje podłoża wyglądający ładniej od trawnika rekreacyjnego i mający większą wytrzymałość od trawnika angielskiego.

Należy dokładnie dobrać ilość mieszanki do obszaru zasiewanego, aby w trakcie pracy nie zabrakło nasion, nie zalecane jest późniejsze dosiewanie. W przypadku gdy jednak zabraknie nam nasion lub w jakichś miejscach trawa nie urośnie, do uzupełniania trzeba użyć odpowiedniego rodzaju nasion, przeznaczonego do dosiewania.

Po wyborze mieszanki nasion (), możemy przystąpić do przygotowania podłoża.

Drugi etap – usunięcie roślinności
Istniejącą  roślinność, możemy zrobić usunąć  ręcznie, ale łatwiej jest zastosować preparat chwastobójczy, w którym substancją czynną biologicznie jest Glifosat.

Da nam to pewność, że w pierwszym etapie po wysianiu trawy nie pojawią się niepożądane chwasty. Po trzech tygodniach od zastosowania preparatu można przystąpić do prac.

Trzeci etap – przygotowanie podłoża
Kolejny krok to zastosowanie substancji użyźniających lub nawozów organicznych (jesienią) lub nawozów sztucznych (wiosną).

Stosujemy:

  • wiosną – nawozy sztuczne
  • jesienią – substancje użyźniające lub nawozy organiczne

Gleby o niekorzystnym składzie, jałowe, nieprzepuszczalne lub za bardzo przepuszczalne należy uzupełnić:

  • Ciężką lub gliniastą – torfem jasnym 5-10 litrów na m² na dodatkowej warstwie piasku o grubości 1 cm.
  • Lekką lub piaszczystą – torfem jasnym5-10 litrów na m² na dodatkowej warstwie ziemi gliniastej lub piaskowo gliniastej grubości 5 cm.

Podłoże pod zasianie traw można przygotować o każdej porze roku, co najmniej tydzień przed jego obsianiem.
Ziemię należy przekopać na głębokość ok. 20 cm szpadlem lub co najmniej mocno wzruszyć glebogryzarką.
Następnie powierzchnie należy zniwelować grabiami, rozbić bryły ziemi i usunąć resztki roślin.
Powierzchnie trzeba wyrównać szpadlem, zebrać kamienie, a następnie równo ubić ziemię, najlepiej za pomocą ręcznego walca, ale można do tego celu użyć dwóch długich desek (należy je przekładać i chodzić po nich tak, aby cała powierzchnia przyszłego trawnika była wyrównana. Po tej czynności można zebrać ew. resztę kamieni która „wyszła” po ubijaniu. Kolejną czynnością jest ponowne grabienie.

Czwarty etap – wysiewanie nasion
Najlepiej wysiewać trawy od początku kwietnia do końca maja, a następnie od końca sierpnia do końca września.
Trawę siejemy, gdy ziemia jest wilgotna i nagrzana. Nie zaleca się siania w czasie opadów lub przy wietrze. Średnio na 100 m² trawnika wychodzi od 3 do 4 kg mieszanki. Dokładne wskazówki dotyczące dozowania umieszczone są na opakowaniu.

Aby uniknąć rozprzestrzeniania się chwastów, należy wykonać fałszywy siew – przygotować glebę jak do siania, pozwolić wyrosnąć chwastom, a następnie usunąć je środkiem chemicznym. Nie trzeba wykonywać tej czynności, jeżeli usuwaliśmy chwasty chemicznie przed przekopaniem.

Przed przystąpieniem do siania należy nasiona wymieszać. Gotowe mieszanki składają się z różnej wielkości, a co za tym idzie różnym ciężarze nasion. Warto też dodać do nasion preparat zwalczający mrówki.

Trawnik należy obsiewać w sposób krzyżowy tak, aby nasiona w sposób równomierny pokrywały całą powierzchnię. Zasada jest podobna jak przy malowaniu. Jeżeli zaczynamy w poprzek, to drugi raz musimy obsiewać wzdłuż.

Aby uzyskać lepszy wygląd oraz by trawa była mocniejsza w miejscach bardziej narażonych, warto gęściej obsiewać krawędzie trawnika.

Następnie nasiona należy przysypać cienką (mniej niż 1 cm) warstwą ziemi. Powierzchnie trzeba wyrównać grabiami, w taki sposób, aby nie potworzyły się skupiska nasion. Kolejny krok to ubijanie, można to zrobić walcem lub przy pomocy dwóch desek.

Piąty etap – pielęgnacja

Wyróżniamy dwa sposoby pielęgnacji trawnika:

  • Areacja – mechaniczne napowietrzanie darni (poprzez nakłuwanie).
  • Wertykulacja – pionowe nacinanie zbitej darni w celu napowietrzenia, powinna być przeprowadzana łącznie z wygrabianiem zbutwiałych szczątków roślinnych.

Poza tymi zabiegami trawnik należy regularnie kosić i podlewać. Należy też regularnie usuwać mchy i szkodniki.

Zasada podlewania jest prosta: im więcej wody tym lepiej. Oczywiście z niczym nie można przesadzać, nadmiar wody może wypłukać nasiona lub ściągnąć szkodniki, np. ślimaki – aby temu zapobiec można zastosować odpowiedni środek. Trawnik podlewamy drobnym rozproszonym strumieniem. Gdy nie mamy czasu, warto zaopatrzyć się w zraszacz.

Trawa wschodzi w różnym czasie, wszystko zależy od użytej mieszanki nasion. Najczęściej pierwsze oznaki wegetacji pojawiają się po 2-3 tygodniach. Pierwsze koszenie można przeprowadzić, gdy trawa osiągnie wysokość 10 cm. Należy ją przyciąć do wysokości 5-6 cm, po koszeniu należy trawę ubić tak, aby korzenie miały lepszy kontakt z glebą. Kolejne koszenia należy przeprowadzać regularnie, gdy trawa podrośnie o 1/3 długości.

Po drugim koszeniu należy rozpylić selektywny środek chwastobójczy przeznaczony do młodych trawników. Po 4-5 koszeniach należy rozpylić środek do zwalczania chwastów dwuliściennych.

Koszenie trawnika

  • wiosną kosimy trawnik raz w tygodniu,
  • latem średnio co 15 dni,
  • na jesieni – do końca września – raz w tygodniu.
  • ostatnie koszenie – na początku listopada.
    Powinno być ono nieco dłuższe (zostawiamy źdźbła o wysokości 5-6 cm) tak, aby trawa mogła zmagazynować energię na zimę.

Nie należy kosić mokrego trawnika. Po przycinaniu należy zebrać wszystkie pozostałości. Zapobiegnie to tworzeniu się próchnicy i rozrostowi mchu.

mm.
fot.pixabay.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.4/10 (7 votes cast)
Zakładanie i pielęgnacja trawnika, 7.4 out of 10 based on 7 ratings

*

*

Przed dodaniem komentarza, proszę rozwiązać działanie:

1+2=

Top