Zdrowe jedzenie – czyli jakie?

Na temat zasadności zdrowego odżywiania mówi się bardzo wiele, ale już nie zawsze wspomina się o tym, że aby móc odżywiać się naprawdę zdrowo, trzeba mieć nie lada wiedzę. Niestety może to sprawiać wiele problemów, zwłaszcza że wiedza ta nie może być powierzchowna.

Żywność dobrej jakości

Może się wydawać, że dobrym wyjściem będzie kupowanie po prostu droższych produktów, jednak wobec tego osoby o mniejszym budżecie mogą myśleć, że nie stać ich na zdrowe jedzenie. Oczywiście w jakiejś części twierdzenie, że droższe produkty są lepsze, jest prawdziwe, wystarczy wspomnieć chudą, wartościową wołowinę, droższą od tłustej wieprzowiny, czy łososia, droższego i lepszego niż ryba panga. Jednak na szczęście nie jest to regułą. Czasem drogie są produkty kiepskie, na przykład gdy chodzi o sprowadzane z najdalszych zakątków świata egzotyczne warzywa i owoce, znacznie mniej wartościowe niż rodzime sezonowe, w sezonie kosztujące grosze. Oznacza to więc, że by móc odżywiać się zdrowo, wcale nie trzeba robić zakupów w specjalnych sklepach z żywnością zdrową i ekologiczną. Warto zresztą wiedzieć, że w nich często dopłaca się za samo słowo „eko” na opakowaniu, a jeśli wczytać się w skład, można nieraz dojść do wniosku, że wcale nie jest on rewelacyjny.

Mity żywieniowe

Wydaje się, że wystarczy zdobyć ogólną wiedzę na temat tego, co jest zdrowe i co jeść, a czego unikać, by móc poprawić swój sposób odżywiania, ale niestety nie jest to takie proste. Przykład? Na pewno zdrowe są sałatki i warzywa, warto jeść ich jak najwięcej, jednak, jak przekonują specjaliści żywienia, nie powinno się łączyć świeżych ogórków z pomidorami, gdyż składniki zawarte w ogórku uniemożliwiają wchłanianie substancji odżywczych z pomidorów. Tymczasem takie połączenie jest bardzo częste i zwyczajnie smaczne.
Nie wszystkie ryby także są dobrej jakości. Niektóre z gatunków narażone są na silne zanieczyszczenie na przykład metalami ciężkimi. To samo dotyczy lnu – wydaje się, że olej lniany i samo siemię to świetny dodatek do diety, jednak roślina ta jest także mocno zanieczyszczona, więc nie można spożywać pochodzących z niej produktów w dużej ilości.
Oczywiście dotyczy to także nowalijek. Wydaje się, że młode warzywa, zaczynające pojawiać się na targach czy w sklepach wiosną, są świetnym sposobem na odżywienie organizmu po zimie, ubogiej w dobry pokarm. Jednak pierwsze warzywa są mocno nawożone, a często też dojrzewają w nienaturalnych warunkach. Są więc nie tylko mało wartościowe, ale też często nie do końca smaczne.

Redakcja nietylkoubezpieczenia.pl